Tirsdag fikk jeg gleden av å holde foredrag for INMA om digitale reklametrender fra 2007 mot 2008, og med en ønskeliste om fremtidig fokus :o)
Tirsdag fikk jeg gleden av å holde foredrag for INMA om digitale reklametrender fra 2007 mot 2008, og med en ønskeliste om fremtidig fokus :o)
February 05, 2008 in alt, Presentasjoner, Trender og begreper | Permalink | Comments (2) | TrackBack (0)
Er dagens målgrupper en konsekvens av løsningens innhold eller årsaken til det?
Jared Spool påpeker i artikkelen ”Surviving Our Success: Three Radical Recommendations” at selv om teknologien har endret seg de siste tjue årene har ikke researchmetodikken gjort det. Dette kan enten bety at metodene våre fremdeles er universelle og kvalitative eller at vi benytter oss av modeller for å forstå målgruppene våre som ble konstruert med tanke på 80-tallets enhetlige softwarebrukere som skulle løse oppgaver, ikke utforske, oppdage og bli overtalt.
Altså kan vi sitte med feil verktøy for å forstå komplekse, sammensatte kunder fra alle lag av befolkningen med et fasettert mønster av forventninger, ambisjoner og behov. Et verktøysett med alt for konsentrerte metoder som ikke gir oss et godt nok perspektiv for å imøtekomme, tilfredstille og overraske.
Hvilken påvirkning har disse metodene hatt på utviklingen av applikasjoner og løsninger siste tjue åra, og er grunnlaget for dagens fasitsvar på løsninger misvisende? Dersom metodikken har stått stille, er vi da i utakt med befolkningens naturlige evolusjon?
Løsninger trenger større selvsikkerhet, men samtidig perspektiv. Merkevarer må implementere sterkere virkemidler og drivere. Besøkende sløser gjerne med tiden sin så lenge det oppfattes som en merverdi.
Vi kan være langt mer innholdsrike og fasetterte på nett en vi er i dag, men det forutsetter at vi vet hvem vi snakker til og hva de trenger for å gjøre det til en dialog. Jeg er derfor enig med Jared om at vi trenger fokus på innovasjon innenfor metodeverket.
Fordi vi henger allerede etter.
August 26, 2007 in alt, Brukerforståelse, Experience design, Merkevare, Overtalelsesprosesser, Trender og begreper, Undersøkelser, Web 2.0, Workshop | Permalink | Comments (2) | TrackBack (0)
Jonathan Harris, mannen bak følsomme prosjekter som tar pulsen på verden presenterer ”We feel fine”, Yahoo’s ”Timecapsule” og sitt nye prosjekt "Universe" på TED.
Har du ferie er dette 18 minutter investert i et rikt og underholdende foredrag.
Andre nettprosjekt presentasjon på TED er:
Anand Agarawala om Bumptop / Steven Lawler om Virtual Earth / Blaise Aguera y Arcas om Photosynth.
July 13, 2007 in alt, Brukeropplevelse, Deltagersamfunnet, Eksempel, Interaksjonsdesign, Presentasjoner, Trender og begreper, Web 2.0 | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)
På bakgrunn av mine uttalelser i denne artikkelen hos Dagbladet Magasinet i går ble jeg invitert til å være gjest hos Kulturnytt på NRK P2.
Temaet var det samme som i artikkelen, viral markedsføring. Om norsk reklamebransje er akterutseilt og om næringslivet lytter mer til skrekkscenarier en suksesshistorier når det gjelder å legge markedsføringen sin mer strategisk opp mot inkluderende aktiviteter knyttet til virale virkemidler og deltagersamfunnet
.
Direktelink til programsidene til Kulturnytt hvor en kan høre på opptaket som ligger ute (i tre uker). Sendingen gikk 15.03 den 11.07. Intervjuet kommer etter ca. 18 minutter. :o)
July 11, 2007 in Trender og begreper | Permalink | Comments (1) | TrackBack (0)
Litt off-topic i forhold til portalfokuset på denne bloggen, men Tage Wester har skrevet en (veldig innholdsrik) artikkel om virale kampanjer for Dagbladet Magasinet på nett som jeg fikk lov til å komme med noen meninger til.
Interessert i viral markedsføring eller bare ute etter et underholdende og lærerikt avbrekk, sjekk ut artikkelen på Dagbladet og dykk videre ned i noen av ressursene som blir nevnt.
Link til Dynamittsurfere og falske fotografer.
July 10, 2007 in Trender og begreper | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)
Eyes on Darfur er et initiativ fra Amnesty International USA hvor satelittbilder er et av flere verktøy som hjelper til med og engasjere besøkende i konflikten.
(kilde: AlJazeera)
beta.cnn.com har blitt snakket om en del allerede. CNN gjør i likhet med flere andre leverandører vågale skritt i retning av deltagersamfunnet, mer involverende verktøy og mer omfattende verktøy.
June 17, 2007 in alt, Brukerforståelse, Brukeropplevelse, Deltagerstyrt innhold, Design, Presentasjoner, Ressurser, Slides, Trender og begreper, Web 2.0 | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)
Nå må jeg ærlig innrømme at det siste året (pluss pluss) ikke har følt meg spesielt informert og oppdatert på temaene søkermotoroptimalisering og søkemotormarkedsføring. Men når noe blir så medstrøms og diskusjonene så ensidig positive så er det på tide å rette opp antennene og lytte etter kritiske røster. Det er bare sunt med frisk og kjølig motvind mellom fjørene når alle andre er positive, om ikke annet for å holde perspektivet vidt og begivenheten plassert i riktig sammenheng.
Mike Grehan skriver på clickZ om søkermotoroptimalisering, og påpeker at spesielt Google sitt nye Universal Search vil endre "alt". Som igjen vil bety at alle spesialister innen SEO i dag må tenke seg om og tilpasse fagkunnskapene sine.
"What does it mean for SEO professionals moving forward? It means we've finally reached point where better marketing counts -- and not H1 tags. I want my company's site pages to be found with links to audio/visual presentations and images and blogs and…well, everything that can provide the best user experience, ever."
- ikke at jeg personlig ser noe mer en at de begynner å gjøre mer og mer som Sesam alltid har gjort?
Har Grehan rett i noen av vurderingen sine, eller trengte han bare en utblåsning? En god artikkel å få med seg uansett hvilken side av gjerdet man sitter på.
Link til artikkel.
Oppdatering:
Eisenberggutta takker for linken, men på deres blog finner man også en post som viser til sviktende ROI (ned 43%) på søkemotoroptimalisering, ettersom markedet begynner å tette til effektivitetspipelinen... Kanskje det bare virker så bra som det gjør fordi det er ferskt og lite utbredt?
Hvordan vil utviklingen bli i lille Norge?
Link til blogpost om sviktende ROI.
June 11, 2007 in Trender og begreper | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)
Jack Aronsen hos ClickZ snakker om "Dezentralized Commerce" som et interessant spor som følge av web2.0. (Artikkel på ClickZ)
Tanken bak konseptet er at en "selger" ikke bare befinner seg på sin egen nettside men at "salgsapplikasjonen" distribueres rundt i ulike nettbaserte deltagersamfunn.
Dette er samme motorikken som youTube brukte og bruker for å spre sine videor, som nå er adoptert av flere aktører som jobber med å spre innhold. Jeg har også nevnt dette før i sammenheng med årets valgkamp og de politiske partienes strategier i forhold til bruk av deltagersamfunn for å spre sine budskape (link).
Jack Aronsen diskuterer både for og i mot.
June 02, 2007 in alt, e-handel, Trender og begreper, Web 2.0 | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)
Det er vel ikke til å stikke under en stol at jeg for tiden setter stor pris på det meste fra Robert Hoekman jr.
I det siste har han presentert en løsning på det som dreper så mange blogger (etter min mening i hvert fall), som er disse evinnelige linkeleselistene som en legger ut som anbefalinger. En liste i ny og ne kan en vel svelge, men hele formatet på leselisten virker på meg mer konstruert for avsenderes enkelhet fremfor mottakerens verdiøkning.
Og, løsningen er ikke noe mer komplisert, muligens er den bedre for begge parter, Tumblr.
Med Tumblr tømmer man seg så fort man har funnet noe bra, og det er ikke påkrevd noe mer en en liten link og "bildetekst". Perfekt. På denne måten får bloggeren lagret alle de små tingene som det er viktig å ikke glemme, samtidig får mottakeren ETT lesetips, og ikke en liste på 10-12 linker som er mer avvisende en verdiskapende.
Jeg inkluderer en av de siste linkene fra Hoekmanns Tumblr:
May 21, 2007 in alt, Blogging, Trender og begreper, Video | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)
Det våres på nett og det er varmer å se at nettets emosjonelle evner er i ferd med å bli husvarme og akseptert av det internasjonale UX-miljøet. Ikke lenger er all fokus rettet mot teknologi og funksjonalitet – men det er opplevelsen som teller, det er ”experience design” som nå strekker potene ut av hiet.
Hva er ”experience design”? Dette forklares best ved å nesten gjennomføre et transkript fra forelesningen til Jeffrey Veen om Experience Strategies. Her siterer han Steve Jobs fra 1983 som snakker om produktdesign:
”When you start looking at a problem and it seems really simple with all these simple solutions, you don’t really understand the complexity of the problem and you’re solutions are way to oversimplified and they don’t work.”
I den først fasen er man altså avhengig av eksisterende teknologi for å skape verktøy, og man baserer løsningene på å løse teknologien på enklest mulige måte.
”Then you get into the problem and you see it’s really complicated, and you come up with all these convoluted solutions”
Når man så beveger seg videre fra teknologi møter man det neste utviklingstrinnet; funksjonalitet. En løser kunders definerte behov gjennom å snakke med dem og imøtekomme de ønskene de forteller oss om. Det er her vi er i dag i følge Stephen P. Anderson.
Men, selv om mange kun kommer hit i utviklingsprosessen er vi er på langt nær i ferd med å stoppe opp.
”The really great person will keep on going, and find the key underlying principle of the problem and come up with a beautiful elegant solution that works”
Den neste generasjonen nettsider er opplevelsesfokusert. Nettløsningen skal ikke lenger bare være tilgjengeliggjort og tilrettelagt med enkle stier inn og logiske grensesnitt. Den skal være emosjonelt tilfrestillende og betydningsfullt. Anderson antar at gapet mellom funksjonelt fokus og opplevelsesbasert fokus lukkes til nærmere vi kommer 2008 (link).
Og i tillegg til Anderson og Veen er det ikke bare ukjente visjonære som sier ifra. Store personligheter fra det internasjonale UX-miljøet er på ballen. Jarred Spool holder et foredrag som berører det samme temaet, I tillegg har vi Indi Young med sine Mental Models og Robert Hoekmann jr. med sin bok "Designing the Obvious".
Opplevelsesbasert design beskriver en virkelighet som endelig har kommet dit vi lenge har følt at nettet må gå for å kunne opprettholde kvaliteten og imøtekomme forventningene til kundene og kravene til merkevarene.
Vi kan nå snakke sammen om nettet som mer en bare en sisteleddsapplikasjon for de som allerede har bestemt seg for å kjøpe eller utføre en handling.
May 14, 2007 in Brukerforståelse, Brukeropplevelse, Design, Interaksjonsdesign, Merkevare, Trender og begreper, Web 2.0 | Permalink | Comments (0) | TrackBack (0)
Recent Comments